Samen praten over en spelen met taal

Op de verschillende sociale media zijn er tal van mogelijkheden om met elkaar over taal te praten. Niet alleen om informatie te verzamelen, maar ook om te spelen, tips te geven, elkaar op nieuwtjes te wijzen. Heel vaak gebeurt dat via Facebookgroepen.

Facebook

Hoe plezant en voordelig ook, al die verschillende groepen hebben ook nadelen:

  • de meeste groepen zijn het initiatief van een of enkele mensen. Als zij ermee ophouden, valt de hele groep uit elkaar.
  • de meeste groepen bevinden zich op Facebook, een medium waar tegenwoordig steeds minder jonge mensen op aanwezig zijn. Dat betekent dat die leeftijdsgroep moeilijker bereikbaar is.
  • Facebook heeft ook als nadeel dat geregeld mensen dat medium de rug toekeren. Zij verlaten op dat moment ook de groepen waar ze lid van zijn. Media als Instagram en TikTok, waar zij soms naartoe trekken, zijn minder interessant voor taalgroepen.
  • veel groepen verenigen een specifieke beroepsgroep, zoals leraren, tekstschrijvers, vertalers. Zij komen niet zo vaak met elkaar in contact.

Genoeg redenen om me aan een experiment te wagen. De afgelopen maanden heb ik daarom gewerkt aan een Discordserver voor taalliefhebbers en taalprofessionals.

Discord

Discord, wat is dat voor een beest? Discord is een platform voor community’s: groepen mensen die rond een bepaalde gemeenschappelijke interesse contact met elkaar hebben. Op Discord zijn dat heel vaak gamers, die elkaar op de verschillende servers op het platform vinden en daar met en tegen elkaar gamen. Om daaraan tegemoet te komen, bevat het platform verschillende opties om met elkaar in contact te komen. Dat kan via tekstberichten, spraakberichten, fora, enz. Hoewel het platform nog voor veel mensen een nobele onbekende is, is Discord de laatste jaren toch ook buiten de gamingwereld in gebruik geraakt.

Taalverhalenserver

Omdat het platform bij het jonge volk niet onbekend is, de gratis versie al heel veel mogelijkheden biedt en – eerlijk is eerlijk – ik het zelf een heel prettig medium vind, wil ik proberen een taalcommunity op te bouwen op een server van Discord.

Nieuwsgierig? Als je bekend met met Discord, volg dan de uitnodigingslink hieronder, maak eventueel een account aan, meld je aan via het kanaal #toegangspoort en … Speeltijd!

Regelrecht naar de Taalverhalenserver op Discord: https://discord.gg/r5TzGaP9gc

Is Discord een nobele onbekende die je eerst graag beter wil leren kennen? Bestudeer dan eerst deze beknopte ‘Discord voor Dummies’. De link naar de Taalverhalenserver staat erin.

De server bevindt zich nog in een testfase. Alle opmerkingen ter verbetering zijn van harte welkom!

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.