Podcast: Kinderen van het ABN

Op 30 september 2023 verscheen bij de Lage Landen (vzw Ons Erfdeel) de eerste aflevering van mijn podcast Kinderen van het ABN. In deze podcast laat ik de mensen aan het woord die hebben meegemaakt hoe het ABN de plaats van het Frans als cultuurtaal overnam in Vlaanderen, en die er zelf actief aan hebben meegewerkt.

In de eerste twee afleveringen nemen de ABN-activisten en mediamensen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig ons mee naar een tijd die we ons vandaag moeilijk nog kunnen voorstellen.

In de derde aflevering duiken we in de jaren negentig, wanneer Vlamingen zich stilaan durven meten met Nederlanders, het noordelijke Nederlands niet meer de enige norm is en het prille internet veelbelovend onderzoek mogelijk maakt.

In de vierde aflevering vertellen ‘gewone mensen’ hun taalverhalen: mensen die geen diploma hoger onderwijs hebben of in een sector actief zijn die niets met taal te maken heeft. Ze vertellen over hun kindertijd, over sociale verschillen, de democratisering van het onderwijs, het leven als eerstegeneratiestudent, het stilaan nivelleren en verdwijnen van dialecten, en nog veel meer.

Meer informatie, filmpjes en afspeellijsten vind je op de website van de Lage Landen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.