Taaltip: namen in straatnamen

Nieuwe straatnamen

Als er in een gemeente nieuwe straatnamen worden toegekend, is het gebruikelijk dat er namen worden gekozen die typisch zijn voor de gemeente zelf of de omgeving. Uiteraard komen namen van bekende mensen, vaak dorpsgenoten, hiervoor ook in aanmerking. De regel die hierbij geldt, is dat mensen naar wie een straatnaam wordt vernoemd, overleden moeten zijn. Er kunnen geen straatnamen genoemd worden naar mensen die nog in leven zijn.

Persoonsnamen

Straatnamen volgen het beste de officiële spelling. Als een straat naar een persoon wordt genoemd, gelden dezelfde regels als voor een samenstelling met een eigennaam. De spaties in de eigennaam blijven dan behouden en het laatste deel van de samenstelling, in dit geval meestal straat, weg of laan, wordt aan de naam gehecht. Een straat genoemd naar Peter Janssens wordt zo de Peter Janssensstraat. Ook andere namen dan persoonsnamen behouden hun spaties. Zo is de Elfde Liniestraat genoemd naar het specifieke Elfde Linieregiment dat in het begin van de Eerste Wereldoorlog als een van de eerste Belgische regimenten in confrontatie kwam met het Duitse leger.

Print Friendly, PDF & Email

2 reacties

  1. Antoine Bourgeois

    Is het goed bvb. bij adresseringen of in openbare publicaties (website, magazines, …) de eigennaam in een straatnaam af te korten?
    Vb. Karel Lodewijk Ledeganckstraat wordt dan K.L. Ledeganckstraat, Jean-Baptiste Mouroitplein wordt J.B. Mouroitplein, Auguste Royerslaan wordt A. Royerslaan, enz.

    • Nee, omdat het dan niet de officiële straatnaam is. Er zijn ook straatnamen waarin eigennamen wel zijn afgekort, die mag je ook niet voluit schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *