Nieswensen

In 2017 wilde ik via het 9de Mini-onderzoekje te weten komen wat mensen elkaar in verschillende situaties wensen. Een van die situaties was niezen: wat zeg je als iemand in je buurt niest? Met die nieswensen had ik sindsdien nog niets gedaan, tot Onze Taal-taaladviseur Rutger Kiezebrink me vroeg of ik hier iets over had.

Regionale niesverschillen

Ik heb snel de antwoorden uit 2017 bekeken en kwam tot de conclusie dat er zeker interessante dingen in zaten. Na wat overleg besloten we dat ik met de hulp van Onze Taal zou proberen wat meer materiaal te verzamelen en er een kaart van te maken. Die zou Kiezebrink dan als basis kunnen gebruiken voor een artikeltje voor het volgende nummer. De grafische medewerker bij Onze Taal zou dan de rest doen.

Zo gezegd, zo gedaan: ik zette de 9de vragenlijst opnieuw online, Onze Taal spoorde abonnees en andere taalliefhebbers aan om die in te vullen en de antwoorden stroomden toe. Na een dikke week sloot ik de lijst weer af na 685 extra nieswensen, voldoende om de hele kaart te vullen.

Het resultaat is ook te zien op de Instagrampagina van Onze Taal

De basiskaart

Die kaart is gebaseerd op deze puntsymboolkaart, met de antwoorden uit 2017 en 2020.

Nieswensen
Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.