Mini-onderzoekje 19: valse vrienden

Sommige woorden komen in meer dan 1 taal voor. Ze klinken identiek, maar betekenen iets anders. Zo betekent ‘bellen’ in het Duits niet ‘het geluid van een bel maken’, maar ‘blaffen’. Dit soort woorden noemen we ‘valse vrienden’. Ook binnen het Nederlands bestaan zulke woorden. In deze vragenlijst wil ik nagaan welke betekenis in welke regio het bekendst is. Daarnaast wil ik graag van u vernemen hoe u de woorden ‘ingewikkeld’, ‘cello’ en ‘euforie’ uitspreekt.
Twijfelt u of u wel de geschikte persoon bent om deze vragenlijst in te vullen? Geloof mij, dat bent u. Hier leest u waarom ik daar zo zeker van ben: https://taalverhalen.be/veelgestelde-vragen-mini-onderzoekjes/

Alvast hartelijk dank voor het invullen en delen!

Invullen en delen

Via de knop hieronder komt u bij de vragenlijst. Hoe meer respondenten verspreid over het taalgebied de lijst invullen, hoe beter natuurlijk. Vul daarom de lijst niet alleen in, maar deel hem ook via zoveel mogelijk kanalen. Wilt u zelf graag onmiddellijk op de hoogte zijn als er een nieuwe vragenlijst verschijnt? Schrijf u dan hier in als vaste respondent.

Mini-onderzoekje 19

Om de kaarten voor de Atlas van de Nederlandse standaardtaal en spreektaal vlot te kunnen maken, is het van groot belang dat u de juiste naam opgeeft van de plaats die de grootste invloed heeft (gehad) op uw taalgebruik. Bij de veelgestelde vragen vertel ik waarom dat zo is. Om dat te bereiken, werk ik met drop-downmenu’s. Als u de vragenlijst via pc invult, kunt u de plaatsnaam ook gewoon intikken. Door de drop-downmenu’s lijkt de vragenlijst langer dan ze in feite is. Invullen duurt ongeveer tien minuten, afhankelijk van hoe uitgebreid uw antwoorden zijn.

Als u problemen hebt bij het invullen van het Googleformulier, laat het me dan even weten via het contactformulier. Ik zorg dan wel voor een oplossing.

Alvast hartelijk bedankt voor uw moeite!

Sommige taalkaarten die het resultaat zijn van deze mini-onderzoekjes staan niet alleen op deze website. Taalverhalen heeft ook een webwinkel waarin in eerste instantie een reeks koffiebekers en wenskaarten met taalkaarten te koop zijn. Later zal het assortiment nog worden uitgebreid.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.