Eindejaarsvraagjes 2020

In het laatste nummer van Onze Taal staan de jaarlijkse eindejaarsvraagjes en de antwoorden van ‘bekende taalgebruikers’. Dit jaar had ik de eer om deze rol te vervullen. Hierbij dus: mijn antwoorden op de eindejaarsvraagjes van Onze Taal.

1. Welke gebeurtenis of trend vond je typerend voor het afgelopen taaljaar? 

Het grote belang van duidelijke communicatie tijdens een crisis, en hoe moeilijk dat in de praktijk is. En de doorbraak van gebarentolken tijdens belangrijke persmededelingen.

2. Wat is het beste boek (of artikel of iets dergelijks – een website misschien? Of een app?) over taal dat je dit jaar las of gebruikte?
Ik heb veel interessants gelezen voor mijn boek Buurtaal, maar ‘Parlez vous (les) français? Atlas des expressions de nos régions’ van Mathieu Avanzi wint door de mooie taalkaarten.

3. Wat is het ergste woord van 2020?

Lockdown. In België hadden we er in de lente officieel geen, en in de herfst een tweede. In Nederland was het een intelligente. En ze waren allemaal ingewikkeld.

4. Wat is het mooiste woord van 2020?

Wandeltje. Het woord dat de Belgische premier Wilmès gebruikte tijdens de eerste golf om duidelijk te maken wat nog wel kon: ‘een wandeltje maken’.

5. Wie was dit jaar de beste taalgebruiker?

Farida Barki, redacteur duidelijke taal bij Wablieft. Zij zet complexe informatie, zoals nieuwe coronamaatregelen, razendsnel om in duidelijke of eenvoudige taal, in tekst en beeld. Fantastisch!

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.