De elfde VRT Taalavond

Al jaren brengt de VRT taalliefhebbers een keer per jaar samen tijdens een evenement gewijd aan taal: de VRT Taalavond. Dit jaar verzamelden een 650-tal mensen zich in De Singel in Antwerpen voor een avondje puur taalplezier. Een fotoverslag.

Presentator van dienst was, zoals gewoonlijk, Marcel Vanthilt. Hij voerde gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar met één rode draad: toegankelijke taal voor iedereen. Zijn eerste gast was Sara Jaminé van het Strategisch Plan Geletterdheid. Zij vertelde wat laaggeletterdheid precies is. Dat is geen synoniem van analfabetisme, het gaat verder dan dat. Mensen die laaggeletterd zijn, hebben niet alleen moeite met lezen en schrijven, maar ook met rekenen en ze missen de digitale vaardigheden om informatie op internet te vinden en te begrijpen. Daardoor lopen ze een hoop informatie mis en kunnen ze niet volledig deelnemen aan de maatschappij.

Marcel Vanthilt en Sara Jaminé

Daarna volgde Ronny Stoop, een ervaringsdeskundige die op zijn 49ste naar het CVO trok om te leren lezen en schrijven. Hij vertelde over de schaamte, over hoe hij zich tot dan uit de slag had getrokken, ook binnen het verenigingsleven waar hij heel actief was, hoe hij het verborgen wist te houden en hoe fijn het was dat hij nu wel toegang had tot die wereld van letters en cijfers.

Ronny Stoops

PhD Cup-finaliste Leen Sevens, die met haar presentatie de bronzen plak binnenhaalde, was er ook bij. Haar onderzoek sloot immers wonderwel aan bij het thema van de avond, want zij had voor haar proefschrift software ontwikkeld waarmee mensen met een mentale beperking geschreven tekst online kunnen omzetten in pictogrammentaal en omgekeerd. Heel handig voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven, want zo kunnen ook zij mailen en chatten met vrienden en familie.

Leen Sevens

Het bijzonderste interview van de avond was dat met Benoît Ramakers, VRT-coördinator Vlaamse Gebarentaal. Ramakers is zelf doof en gebarentalig, maar Marcel Vanthilt niet. Daarom kwam er tijdens dit interview naast de gebarentolken die de hele avond tolkten voor de zaal een tweede gebarentolk in actie. Zij tolkte de vragen van Marcel voor Benoît Ramakers. Hij legde uit wat gebarentaal is, welke variatie er bestaat en wat de Vlaamse Gebarentaal (VGT) onderscheidt van andere gebarentaal. Ook naamgebaren en speciale termen zoals Brexit kwamen aan bod.

Benoît Ramakers
Gebarentolken

Ook de VRT streeft natuurlijk naar helder taalgebruik voor alle doelgroepen. Zo vertelde MNM-nieuwslezer Chaima Saysay over hoe ze het journaal aanpast aan haar jonge doelpubliek en laat Sven Pichal weten dat hij als De inspecteur (Radio 2) de Heerlijk Helderactie van Jan Hautekiet van enkele jaren geleden in zijn programma heeft geadopteerd.

Chaima Saysay
Sven Pichal

Ook CEO Paul Lembrechts doet uitgebreid uit de doeken op welke manier de VRT actief zijn toegankelijkheid verhoogt en de kennis van het Nederlands wil bevorderen.

Marcel Vanthilt en Paul Lembrechts

En ten slotte was het tijd voor de uitreiking van de Grote Prijs Jan Wauters voor mensen die zich bijzonder verdienstelijk maken op het vlak van helder taalgebruik. De Publieksprijs ging naar VTM-nieuwsanker Stef Wauters, de Juryprijs naar Radio 2-nieuwslezer Charlotte Crul.

Stef Wauters
Charlotte Crul

We maken kennis met het koor Koruso, opgericht door theatermaker Peter Schoenaerts, dat de avond opvrolijkte met Nederlandstalige muzikale intermezzo’s. Het bijzondere aan Koruso is dat alle leden anderstaligen zijn, die onder meer via de Nederlandse klassiekers die ze zingen Nederlands leren. Ze brachten hun slotnummer samen met speciale gast Jan De Wilde, met Hé Hé, wat een feest.

met Jan De Wilde

De taalraadsman van de VRT, Ruud Hendrickx, sluit de avond af met een omschrijving van goede omroeptaal en een pleidooi om dat niet enkel te beperken tot ‘correct’ taalgebruik. Correcte taal is zeker belangrijk, maar volstaat niet om inclusief te zijn en iedereen te bereiken.

Ruud Hendrickx

Je kunt de hele Taalavond opnieuw bekijken en beluisteren via de site van VRT Taal.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.