Vorige maand (10 tot 17 oktober) was het de Week van het Nederlands. Een hele week wilde de Nederlandse Taalunie het Nederlands in het zonnetje zetten, onder het motto ‘Iedereen aan het woord’. Het was de bedoeling dat zoveel mogelijk organisaties, wetenschappelijke instellingen en zelfs individuen zelf een activiteit rond taal zou organiseren. De Taalunie bundelde dan al die activiteiten op een website en zorgde via de klassieke en digitale media voor bekendmaking en promotie. Zelf koppelde ze het aan de lancering van het nieuwe, herwerkte Groene Boekje en de digitale woordenlijst (in juni schreef ik er nog over in Taalunie:Bericht). Maar wat gebeurde er nog zoal tijdens die Week? Heel veel, zo bleek. Een persoonlijke grabbel uit het aanbod. Omdat ik niet in Nederland ben geraakt die week, is het een Vlaamse grabbel.
- Remco Campert nam de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst.
- Er werd een Taalcongres in Brussel gehouden over de talrijke samenwerkingsmogelijkheden die het Nederlands biedt.
- De dialectologen van de Universiteit Gent stelden het Dialectloket voor.
- In Mechelen vond het Taalsalon plaats, met een lezing over spelling en debatten over Belgisch-Nederlands en tussentaal.
- De theatergroep Fast Forward, met uitsluitend anderstalige acteurs die het Nederlands als tweede taal leerden, speelde de voorstelling ‘Gelukkig zijn’ in Brussel.
- REYERStaal, de opvolger van de VRT-taaldag, zorgde voor een goed gevulde avond die draaide om spreken voor een publiek. Tijdens REYERStaal werd ook de Grote Prijs Jan Wauters uitgereikt aan Lieven Vandenhautte en de winnaar van de Woordslam (MNM) bekend gemaakt. Die prijs ging naar Samir.
- De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) stelden de literaire canon van Vlaanderen voor.
- Uitgeverij Van Dale presenteerde de vijftiende editie van de Dikke Van Dale.
- En … ik hield een familienamenlezing in Herk-de-Stad. Die lezing werd gefilmd en een fragment ervan zal binnenkort op mijn Youtubekanaal verschijnen.
Een flink succes dus, die Week van het Nederlands. Taalunie: laat de breinen al maar stormen over een volgende!