De Universiteit van Vlaanderen wijdde onlangs een week integraal aan taal. Dat leverde vier heel interessante en diverse colleges op.
Dt-fouten
Het eerste college ging over een berucht heet hangijzer: dt-fouten. Prof. dr. Dominiek Sandra (Universiteit Antwerpen) onderzoekt al jaren waarom mensen dt-fouten blijven maken, ook als ze de regels perfect kennen. In dit college legt hij uit hoe dat komt, zonder enig oordeel hierover uit te spreken.
Wat verraadt jouw taal over jou?
Je hoeft je mond maar open te doen en een paar woorden te zeggen en je hebt meteen al een hoop over jezelf prijsgegeven: waar je vandaan komt, welk geslacht je hebt, hoe oud je bent, soms welk beroep je hebt, je humeur van het moment enz. Prof. dr. Rik Vosters (VUB) legt uit hoe dat komt en welke richting we uitgaan met onze taal.
Het rapport van meertalige kinderen
Onderwijssocioloog Orhan Agirdag (KU Leuven) bekijkt aan de hand van cijfers en statistieken waarom meertalige kinderen het minder goed doen op school. Is meertaligheid zelf de oorzaak of is er iets anders aan de hand?
Hoe moeilijk is Chinees?
Aan de ene kant is Chinees de meest gesproken taal van de wereld, aan de andere kant kunnen wij, westerlingen, er kop nog staart aan krijgen. Hoe moeilijk is die taal dan echt en kunnen we hem wel leren? Prof. Dr. Mieke Matthyssen (UGent) vertelt het ons.