Mini-onderzoekjes

Aanzetten tot taalonderzoek

Regelmatig vraag ik me iets af, of geraak ik geïntrigeerd over iets. Als dat ‘iets’ te maken heeft met taal, begint het te kriebelen. En als het hard genoeg kriebelt, start ik een mini-onderzoekje op. Zo’n mini-onderzoekje is geen volwaardig, uitgewerkt wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor ontbreekt mij de tijd. Wat is het dan wel? Het is een aanzet, een steekproef, een testje of er iets zit in wat mij getriggerd heeft. Bijvoorbeeld of mijn indruk van een Belgisch-Nederlands taalverschilletje ook klopt. Of een oude dialectgrens vandaag nog bestaat. Welke taalvariant op bepaalde sociale media overheerst.

De resultaten uit die mini-onderzoekjes vind je op deze website terug in de vorm van een artikel, en soms als bijdrage voor mijn Atlas van de Nederlandse Standaardtaal.

Wil je deelnemen aan lopende mini-onderzoekjes? Klik dan op een van de onderstaande links naar het bijhorende invulformulier. Alle bijdragen zijn welkom! Let wel: de onderzoekjes met * zijn al afgesloten. Je kan die enquêteformulieren wel nog bekijken, maar niet meer invullen.

Mini-onderzoekje 5: friet – patat – aardappel *

Mini-onderzoekje 4: gerief – gerei – spullen *

Taal op Twitter

 

 

Reactiemogelijkheid is gesloten