Taaladvies en -tips
taaladvies.net: De taaladviessite van de Nederlandse Taalunie.
woordenlijst.org: Het Groene Boekje online.
e-ANS: De Algemeen Nederlandse Spraakkunst online.
De Taaltelefoon: De taaladviesdienst van de Vlaamse Overheid. Bereikbaar via mail, telefoon en het contactformulier op de website.
De taaldatabank van de VRT: Databank van VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx, met taaladviezen, informatie over de spelling van buitenlandse eigennamen en geografische namen.
Het Genootschap Onze Taal: De grootste taalvereniging van Nederland heeft een eigen taaladviesdienst. Telefonisch bereikbaar. Leden kunnen ook het contactformulier gebruiken.
Taaldatabanken
Het Woordenboek van de Nederlandsche Taal online, samen met de aanverwante woordenboeken. Een overzicht van de Nederlandse en Friese woordenschat van het vroegste verleden tot 1976. Instituut voor Nederlandse Lexicografie.
Het Algemeen Nederlands Woordenboek: een woordenboek dat de actuele Nederlandse woordenschat uit Nederland en België beschrijft voor de periode 1976-2019. Instituut voor Nederlandse Lexicografie.
Andere databanken bij het Instituut voor Nederlandse Lexicografie.
Van Dale: Gratis online verklarend woordenboek en vertaalwoordenboeken.
De Woordenbank: bevat alle belangrijke dialectwoordenboeken uit Nederlandstalig België. Je kan er op verschillende manieren in rondsnuisteren. Variaties vzw.
Het Woordenboek van de Limburgse Dialecten / Het Woordenboek van de Brabantse Dialecten: De databank met alle gegevens uit deze twee grote regionale woordenboeken. Algemene Woordenschat.
De Kaartenbank: Databank met alle kaarten van het Meertens Instituut digitaal beschikbaar. Bestaat voor het grootste gedeelte uit dialectkaarten. Meertens Instituut.
De etymologiebank: Databank met informatie uit de belangrijkste etymologische woordenboeken van het Nederlandse taalgebied. Meertens Instituut.
De Nederlandse Voornamenbank en de Nederlandse Familienamenbank: Databanken met informatie over herkomst en verspreiding van duizenden Nederlandse voor- en familienamen. Beperkt tot Nederland. Meertens Instituut.
Andere databanken van het Meertens Instituut.
Vlaams woordenboek: Databank met woorden en uitdrukkingen die wel gebruikelijk zijn in het Nederlands in België, maar die niet tot de standaardtaal behoren. Privé-initiatief.
Taaldatabank van GentVertaalt: Databank met een overzicht van Belgisch-Nederlandse en Nederlands-Nederlandse woorden en uitdrukkingen. Netwerkinitiatief.
Familienaam.be: Website waarop de verspreiding van elke familienaam in België kan worden bekeken. Initatief van Prof. dr. Ann Marynissen.
Instituten en organisaties
De Taalunie: De beleidsorganisatie van Nederland, Vlaanderen en Suriname voor de Nederlandse taal.
Het Genootschap Onze Taal: De grootste taalvereniging van Nederland (en België).
Het Instituut voor Nederlandse Lexicografie: De Schatkamer van de Nederlandse taal.
Het Meertens Instituut: Onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur.
Woordenboek van de Vlaamse Dialecten: De redactie van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen).
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde: Vereniging ter bevordering van de Vlaamse cultuur en literatuur.
Blogs, online tijdschriften en andere informatieve sites
Neder-L: Elektronisch tijdschrift over neerlandistiek. Met allerhande onderwerpen, aankondigingen, vacatures,…
Over Taal: Tijdschrift over taal, tekst en communicatie. Met digitaal archief over de periode 2004-2014.
Literatuurgeschiedenis.nl: Nederlandse literatuurgeschiedenis, met in de marge ook taalgeschiedenis.
De Taalprof: Blog over grammatica.
De taalpassie van Milfje Meulskens: Waarom alle taal mooi is en iedereen gelijk heeft. Over taalnormen, taalpolitiek, stijl en passie.
ReWo: De oude site van de Regionale Woordenboeken. Wordt niet meer bijgewerkt. Bevat onder meer sprekende dialectkaarten.
De taaljournalist: Website van Gaston Dorren, auteur van onder meer Taaltoerisme en Lingo.
Steven Delarue: Blog van Gentse taalonderzoeker Steven Delarue, over (tussen)taal en onderwijs.
Tussen reclame- en tussentaal: Blog over een onderzoek naar het gebruik van tussentaal in de reclame.