Familienamen bevatten meer informatie dan op het eerste zicht lijkt. Als je de betekenis van je naam achterhaalt, ontdek je mogelijk een stukje familiegeschiedenis. Aan sommige familienamen kan je bovendien zien waar ze ongeveer ontstaan zijn. En sommige families zijn zo honkvast dat je op een kaart vaak meteen kunt zien waar de ‘stamfamilie‘ ooit moet hebben gewoond.
Bronnen over familienamen
Wil je meer weten over familienamen in het algemeen? Hier leg ik enkele basisbegrippen uit (patroniem, herkomstnaam, …). De belangrijkste boeken en websites over familienamen zijn:
- Dr. Frans Debrabandere, Mijn familienaam. Waar komt die vandaan? Davidsfonds 2012.
- Dr. Frans Debrabandere, Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk. Veen/Het Taalfonds 2003.
- Beljike: online lijst met alle Belgische familienamen, onder meer op basis van het Woordenboek van de familienamen van Debrabandere. Vrij compleet, niet gebruiksvriendelijk.
- Familienamendatabank Marcel Vervloet: online lijst met Belgische familienamen, een gedeelte van het Woordenboek van de familienamen van Debrabandere.
- Prof. dr. Ann Marynissen, Alles over familienamen en Familiennamenforschung.
- Meertens Instituut, De Nederlandse familienamenbank. (alleen Nederland)
Nog vragen, of op zoek naar een handig overzicht? In deze presentatie (slides + uitleg in pdf) vertel ik het verhaal van onze familienamen. Wil je me dat verhaal zelf horen vertellen? Neem dan contact op via het formulier. Als ik de lijst op tijd krijg, leg ik ook de namen van alle aanwezigen uit.
Wil je meer weten over de herkomst van je eigen familienaam? Als je je naam invult in het zoekvak helemaal rechts bovenaan, weet je meteen of je naam al in de lijst verklaarde namen zit en krijg je meteen ook de betekenis te zien. Zit je naam er nog niet tussen? Helaas kan ik zelf momenteel geen opzoekingswerk meer verrichten. Je raadpleegt het beste het boek Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk, te vinden in de meeste openbare bibliotheken. De online versie vind je op de bovenvermelde sites Beljike en de familienamendatabank Marcel Vervloet. Hier lees je meer uitleg over de terminologie die in deze naslagwerken worden gebruikt.