7 taalverhalen op Dag van de Wetenschap (en 2 extraatjes)

Zondag 22 november is het weer zover: Dag van de Wetenschap. Universiteiten, hogescholen, instituten en organisaties gooien de deuren open in naam van de wetenschap. Maar wat veel mensen vergeten, is dat ook taal wetenschap is. Welke plaats krijgt taal op deze Dag van de Wetenschap?

Taal en wetenschap

Als prille twintiger heb ik verschillende keren deelgenomen aan het Wetenschapsfeest, de Week van de Wetenschap of de Dag van de Wetenschap (het evenement is immers al een paar keer van naam en van opzet veranderd). Ik was toen taalonderzoeker, en op die dag lieten wij met veel plezier aan zoveel mogelijk mensen zien waar we mee bezig waren en hoe boeiend taal wel kan zijn. Het maakte niet uit of het nu volwassenen, pubers of kinderen waren. En ik moet zeggen: die leerlingen Haartooi vonden het wel leuk om dialectkaarten te tekenen, en sprekende dialectkaarten af en toe ‘vèrrekesbieëst’ laten zeggen, dat hielp wel om mensen tot bij onze stand te lokken op het Wetenschapsfeest. Het dialectproject waar ik toen aan meewerkte, is intussen afgerond in Leuven. In Gent kennen mijn sprekende kaarten intussen een nieuwe leven op het Dialectloket.

Het Dialectloket is niet vertegenwoordigd op de Wetenschapsdag zondag. Maar wat kan je er dan wèl beleven op talig vlak? Ik zocht het voor je uit, en vond zeven activiteiten rond taal vroeger en nu:

  1. Vreemde talen leren we vroeg of laat allemaal. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Hoe spelen we het klaar die woorden en grammatica in ons hoofd te pompen, te gebruiken en dan nog eens uit elkaar te houden? En welke methodes werken het best? Dat ontdek in Kortrijk je op de workshop Hoe leren we een vreemde taal? 
  2. Kaatje Klank is een taalmethode die focust op de luistervaardigheid, de spreekvaardigheid en het klankbewustzijn van kleuters. Via een interactieve tentoonstelling in Aalst kunnen zowel ouders als kleuters ermee kennismaken.
  3. Wat zeggen je schrijfsels over jezelf? Kan een computer aan je facebookberichten zien wie je bent? Ja, dus. Dat wordt getoond in de  demo Let op (je) woorden in Antwerpen.
  4. Hiërogliefen zijn oude Egyptische tekeningetjes op papyrus of steen? Ja, dat ook. Maar tegenwoordig schrijven wetenschappers gewoon ook op hun laptop in hiërogliefenschrift. Zondag kun je je naam (of die geheime liefdesbrief) in Leuven in het hiërogliefs laten schrijven en afdrukken.
  5. Drukken gebeurt tegenwoordig met lasers, inktpatronen en gigantisch grote printers. Maar nog niet zo lang geleden deed men dat met losse lettertjes, drukpersen en drukinkt. Wil je eens zien en voelen hoe dat in de praktijk ging? In Antwerpen kun je zondag met zo’n oude drukpers je eigen naam gaan drukken.
  6. Wil je liever meer schrijven, met eigen hand en meteen ook de schrijvende monnik uithangen? Geen probleem: je hoeft niet eerst in te treden in het klooster of een teletijdmachine uit te vinden. In Gent leer je hoe je inkt moet mengen en schrijf je zelf op middeleeuwse wijze met een veer je eigen oorkonde of bladzijde.
  7. In Kortrijk kom je dan weer meer te weten over dat middeleeuwse handschrift zelf. Je leert ze zelf lezen, en je ontdekt hoe zo’n middeleeuws handschrift tot stand komt.

Spreken met stem en ogen

Als we aan taal denken, denken we automatisch aan schrijven en geschriften. Maar er zijn ook andere manieren om met taal om te gaan. En daarrond draaien de volgende twee activiteiten. Niet echt wetenschap, maar wel boeiend!

  1. Antwerpse studenten radiomaken leren je wat je moet kunnen als radiojournalist: interviews afnemen, werken met opnameapparatuur, enz. En vervolgens ga je zelf op pad.
  2. Lichaamstaal en sprekende ogen, ook dat is natuurlijk taal. Tijdens de workshop Zwijgen en lachen! in Antwerpen ligt de nadruk op je glimlach en je ogen. Of hoe je veel kunt zeggen zonder veel te spreken.

En?

Heb je aan een van bovenstaande activiteiten deelgenomen? Ben je een monnik geweest, of een zetter? Heb je je ogen laten spreken? Heb je ontdekt hoe de computer aan je laatste facebookupdate ziet hoe oud je bent?  Laat het dan even weten!

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.