De staat van het Nederlands

Fietsen worden verwijderd. Afbeelding StaatNedDiverse samenleving, diverse talen

Welke talen worden er zoal gesproken in Nederland en Vlaanderen? Nederlands natuurlijk. Maar in onze diverse, globale en multiculturele samenleving volstaat dat antwoord al lang niet meer. Daarom wil de Nederlandse Taalunie in samenwerking met de Universiteit Gent en het Meertens Instituut onderzoeken welke talen mensen zoal gebruiken in alledaagse situaties. Wanneer spreken ze precies Nederlands (of een variant ervan) en wanneer Engels, Frans, Arabisch, Turks, of nog een andere taal? En met wie?

Onderzoek Staat van het Nederlands

Via het project StaatNed verzamelen de onderzoekers op verschillende manieren hierover gegevens. Een van die manieren is het StaatNed-panel, waarvan de deelnemers nu en over twee jaar aangeeft welke talen ze met wie spreken. Wil je hieraan meewerken? Vul dan de StaatNed-enquête van het Meertens Instituut in en geef aan of je ook aan het vervolgonderzoek wil deelnemen.

Meer informatie over het project zelf lees je op de website van het Meertens Instituut en de website van de Nederlandse Taalunie.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.