[Recensie] Mondiaal koken in eenvoudig Nederlands

Kookboeken zijn al jaren immens populair, maar ze hebben zelden met taal te maken. Cuisine mundial. De wereldkeuken in het Nederlands van de Brusselse vzw De Rand vormt hierop een smakelijke uitzondering.

Samen koken en praten

Cuisine mundial is een jaarlijks evenement van GC De Kam en enkele verenigingen, waarbij Nederlands- en anderstaligen samen gerechten bereiden en proeven. Bij de vijfde verjaardag van het evenement in 2019 brachten ze een kookboek uit in eenvoudig Nederlands. Het boekje bevat recepten uit de hele wereld voor kleine gerechten, soep, hoofdrechten en desserts. Colombiaanse patacones, Poolse barszczyk (borsjtsj), Belgische waterzooi, Sloveense potica, je leert het allemaal bereiden.

Verhelderende prentjes

Maar niet alleen de recepten en het eenvoudige Nederlands maken het boek zo interessant voor anderstaligen die Nederlands leren. Het bevat ook een beeldwoordenlijst met foto’s van de ingrediënten en een verklarende woordenlijst met alle andere termen. Zo zijn de recepten ook toegankelijk voor mensen met een beperkte kennis van het Nederlands.

Als je dus van afwisseling houdt en van de smaak van de wereld, dan is dit kookboekje zeker iets voor jou. Geef je les aan anderstaligen, ken je iemand die Nederlands leert of ben je zelf zo iemand? Ook dan kun je je hart hiermee ophalen: voor een babbel over koken en eten of om samen te koken, te proeven en recepten uit te wisselen.

Over het boek

Cuisine Mondial. De wereldkeuken in eenvoudig Nederlands is een uitgave van vzw De Rand in samenwerking met GC De Kam, Gezinsbond, Davidsfonds, Femma en CVO Crescendo. vzw De Rand werd opgericht met als doel het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse Rand te ondersteunen. De redactie was in handen van Anne Decuypere, Karen Stals en alle cursisten en vrijwilligers die een recept indienden.

Meer informatie vind je op de website van vzw De Rand. Daar kun je de pdf van het kookboek ook downloaden.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.