Mini-onderzoekje 18: Kleding 1

Droge was aan de lijn
Afbeelding van Willi Heidelbach via Pixabay

Met dit mini-onderzoekje snijden we een nieuw thema, een nieuw woordveld aan: kleding. Net omdat het zo uitgebreid is en gegarandeerd variatie bevat, kozen taalwetenschappers dit woordveld in 1999 al om variatie in het Nederlands en België te onderzoeken. In 2013 werd dit onderzoek gedeeltelijk herhaald. De opties in de meerkeuzelijstjes zijn uit deze onderzoeken afkomstig. Met dit mini-onderzoekje wil ik nagaan in welke mate de termen uit de onderzoeken en dus ‘de boekjes’ ook effectief gebruikt worden en of er dingen veranderd zijn sinds 2013. Deze vragenlijst is de eerste van een reeks over dit thema.
Twijfelt u of u wel de geschikte persoon bent om deze vragenlijst in te vullen? Geloof mij, dat bent u. Hier leest u waarom ik daar zo zeker van ben: https://taalverhalen.be/veelgestelde-vragen-mini-onderzoekjes/

Alvast hartelijk dank voor het invullen en delen!

Invullen en delen

Via de knop hieronder komt u bij de vragenlijst. Hoe meer respondenten verspreid over het taalgebied de lijst invullen, hoe beter natuurlijk. Vul daarom de lijst niet alleen in, maar deel hem ook via zoveel mogelijk kanalen. Wilt u zelf graag onmiddellijk op de hoogte zijn als er een nieuwe vragenlijst verschijnt? Schrijf u dan hier in als vaste respondent.

Mini-onderzoekje 18

Om de kaarten voor de Atlas van de Nederlandse standaardtaal en spreektaal vlot te kunnen maken, is het van groot belang dat u de juiste naam opgeeft van de plaats die de grootste invloed heeft (gehad) op uw taalgebruik. Bij de veelgestelde vragen vertel ik waarom dat zo is. Om dat te bereiken, werk ik met drop-downmenu’s. Als u de vragenlijst via pc invult, kunt u de plaatsnaam ook gewoon intikken. Door de drop-downmenu’s lijkt de vragenlijst langer dan ze in feite is. Invullen duurt ongeveer tien minuten, afhankelijk van hoe uitgebreid uw antwoorden zijn.

Als u problemen hebt bij het invullen van het Googleformulier, laat het me dan even weten via het contactformulier. Ik zorg dan wel voor een oplossing.

Alvast hartelijk bedankt voor uw moeite!

Sommige taalkaarten die het resultaat zijn van deze mini-onderzoekjes staan niet alleen op deze website. Taalverhalen heeft ook een webwinkel waarin in eerste instantie een reeks koffiebekers en wenskaarten met taalkaarten te koop zijn. Later zal het assortiment nog worden uitgebreid.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.