Mini-onderzoekje 17: sneeuw en ijs

winterlandschapHet is niet mijn gewoonte om mini-onderzoekjes zo snel na elkaar te publiceren, maar nood breekt wet: het heeft voor het eerst deze winter gesneeuwd. Geen beter moment dus om eens te peilen naar de woordenschat rond dit winterweer: sneeuwen, vriezen, dooien, en alles wat daarmee te maken heeft. Omdat het snel is moeten gaan, heb ik deze keer niet voor meerkeuzevragen gekozen. Geef bij de uitspraakvragen de uitspraak zo goed mogelijk weer. De verwachte versies liggen ver genoeg uit elkaar om ze zonder de verfijndheden van fonetische schrift te kunnen onderscheiden. U hebt dus geen rare tekens of accenten nodig, maar u mag ze natuurlijk wel altijd gebruiken. Twijfelt u of u wel de geschikte persoon bent om deze vragenlijst in te vullen? Geloof mij, dat bent u. Hier leest u waarom ik daar zo zeker van ben: https://taalverhalen.be/veelgestelde-vragen-mini-onderzoekjes/

Alvast hartelijk dank voor het invullen en delen!

Invullen en delen

Via de knop hieronder komt u bij de vragenlijst. Hoe meer respondenten verspreid over het taalgebied de lijst invullen, hoe beter natuurlijk. Vul daarom de lijst niet alleen in, maar deel hem ook via zoveel mogelijk kanalen. Wilt u zelf graag onmiddellijk op de hoogte zijn als er een nieuwe vragenlijst verschijnt? Schrijf u dan hier in als vaste respondent.

Om de kaarten voor de Atlas van de Nederlandse standaardtaal en spreektaal vlot te kunnen maken, is het van groot belang dat u de juiste naam opgeeft van de plaats die de grootste invloed heeft (gehad) op uw taalgebruik. Bij de veelgestelde vragen vertel ik waarom dat zo is. Om dat te bereiken, werk ik met drop-downmenu’s. Als u de vragenlijst via pc invult, kunt u de plaatsnaam ook gewoon intikken. Door de drop-downmenu’s lijkt de vragenlijst langer dan ze in feite is. Invullen duurt ongeveer tien minuten, afhankelijk van hoe uitgebreid uw antwoorden zijn.

Als u problemen hebt bij het invullen van het Googleformulier, laat het me dan even weten via het contactformulier. Ik zorg dan wel voor een oplossing.

Alvast hartelijk bedankt voor uw moeite!

Sommige taalkaarten die het resultaat zijn van deze mini-onderzoekjes staan niet alleen op deze website. Taalverhalen heeft ook een webwinkel waarin in eerste instantie een reeks koffiebekers en wenskaarten met taalkaarten te koop zijn. Later zal het assortiment nog worden uitgebreid.

Mini-onderzoekje 17: sneeuw

Print Friendly, PDF & Email

Eén reactie

  1. Pingback: Taalonderzoekje naar sneeuw en ijs

Reageren is niet mogelijk