Mini-onderzoekje 16: uitdrukkingen

Hoe kunnen we het nieuwe jaar beter starten dan met een nieuwe vragenlijst? Deze keer pakken we uit met een reeks meerkeuzevragen. Er bestaan immers meerdere versies van een aantal uitdrukkingen en vaste verbindingen en wij vragen ons af in welke mate die variatie regionaal is. Daarom willen wij u vragen alle versies aan te vinken die u zelf gebruikt (dus niet alleen kent van horen zeggen) en aanvult met versies die volgens u ontbreken. Daarnaast zijn wij ook nieuwsgierig naar wat u zegt als u boos bent. Als u zich ongemakkelijk voelt bij deze vragen, mag u die gerust overslaan. Het gaat om de nummers 9 en 10.

Invullen en delen

Via de knop hieronder komt u bij de vragenlijst. Hoe meer respondenten verspreid over het taalgebied de lijst invullen, hoe beter natuurlijk. Vul daarom de lijst niet alleen in, maar deel hem ook via zoveel mogelijk kanalen.

Om de kaarten voor de Atlas van de Nederlandse standaardtaal en spreektaal vlot te kunnen maken, is het van groot belang dat u de juiste naam opgeeft van de plaats die de grootste invloed heeft (gehad) op uw taalgebruik. Om dat te bereiken, werk ik met drop-downmenu’s. Als u de vragenlijst via pc invult, kunt u de plaatsnaam ook gewoon intikken. Door de drop-downmenu’s lijkt de vragenlijst langer dan ze in feite is. Invullen duurt ongeveer tien minuten, afhankelijk van hoe uitgebreid uw antwoorden zijn.

Als u problemen hebt bij het invullen van het Googleformulier, laat het me dan even weten via het contactformulier. Ik zorg dan wel voor een oplossing.

Alvast hartelijk bedankt voor uw moeite!

Sommige taalkaarten die het resultaat zijn van deze mini-onderzoekjes staan niet alleen op deze website. Taalverhalen heeft ook een webwinkel waarin in eerste instantie een reeks koffiebekers en wenskaarten met taalkaarten te koop zijn. Later zal het assortiment nog worden uitgebreid.

Mini-onderzoekje 16

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.