Ig Nobelprijs voor ‘Huh?!’

De taalwetenschappers Mark Dingemanse, Franciso Torreiro en Nick Enfield van het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit van Nijmegen hebben op 17 september 2015 een Ig Nobel Price gekregen. In hun onderzoek naar misverstanden in communicatie ontdekten ze dat ‘Huh?’ een universeel woord is dat overal ter wereld ongeveer hetzelfde klinkt.

De Ig Nobelprijzen werden dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt, traditioneel een week voor de bekendmaking van de eigenlijke Nobelprijzen. Ig Nobelprijzen zijn bestemd voor waarachtig onderzoek, ‘waar men eerst om moet lachen, maar dat daarna aan het denken zet.’ De winnaars nemen hun prijs, die door een vroegere Nobelprijswinnaar wordt overhandigd, met trots in ontvangst en krijgen de kans de relevantie van hun onderzoek aan een gewoon publiek uit te leggen.

Het onderzoek van Dingemanse, Torreiro en Enfield past in een wereldwijd onderzoek naar de manier waarop mensen misverstanden voorkomen en oplossen. Onlangs nog is een vervolgresultaat gepubliceerd, waaruit blijkt dat mensen in alle talen wereldwijd gemiddeld om de 90 seconden om opheldering vragen in een gesprek, en dat ze dat altijd op ongeveer dezelfde manier doen:

  • A zegt iets, B reageert met ‘huh?’ of iets dergelijks en A herhaalt wat hij of zij eerder zei.
  • A zegt iets, B reageert met een vraag (‘wie?’, ‘wanneer?’, ‘waar?’) en A herhaalt het gegeven waar B naar vroeg.
  • A zegt iets, B herhaalt het gezegde in vraagvorm en A bevestigt (of corrigeert).

Op deze manier wordt de last van de ‘reparatie’ van het gesprek verdeeld over de gesprekspartner.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.