Een unconference, wat is dat?

Op 5 december 2015 hield GentVertaalt zijn allereerste unconference. Zijn unconfewatte? Het klinkt inderdaad een beetje vreemd: is het nu een conferentie of net niet?

Unconference

Unconference GentVertaalt

GentVertaalt

GentVertaalt is een informele netwerkorganisatie die vertalers en tolken samen wil brengen om hen de gelegenheid te geven te doen wat collega’s doorgaans altijd doen: informatie en nieuwtjes uitwisselen, eens goed tegen elkaar zagen, samen opleidingen volgen. De initiatiefnemers zijn drie jonge mannen uit het Gentse, en daarmee is de link met Gent gelegd. Want iedereen is welkom bij GentVertaalt: vertalers, tolken, maar ook copywriters, schrijvers enz. Freelance of in dienstverband, bijberoep, hoofdberoep, student, het maakt niet uit. De ‘leden’ vinden elkaar vooral op de facebookgroep, want er is geen lidgeld of geen lidkaart. En die leden komen al lang niet alleen meer uit Gent of omstreken.

Een beetje speciaal

GentVertaalt brengt niet alleen mensen uit dezelfde beroepsgroep, die hun dagen doorgaans in hun eentje achter de pc doorbrengen samen, ze organiseert elke maand een netwerkavond in Gent en één keer per jaar een groter evenement. Vorig jaar was dat een klassieke conferentie. Dit jaar wilden ze het eens anders aanpakken, en werd het een ‘unconference’. Niemand binnen de facebookgroep kende het (en voor twee van de drie organisatoren was het ook nieuw, zo bleek later). Gelukkig gaven de heren op hun website wel een duidelijke uitleg:

In plaats van een klassieke reeks opeenvolgende plenaire sessies te organiseren, kiezen we er deze keer voor om tegelijkertijd verschillende sessies in te richten in kleinere groepjes. Miniworkshops, zeg maar, die telkens zo’n 45 minuten in beslag nemen en in goede banen worden geleid door een moderator.

Is ‘unconference’ dan synoniem met ‘chaotische conferentie’? Nee, helemaal niet. Hoewel het er doorgaans gonst van de bedrijvigheid, wordt alles grondig omkaderd door GentVertaalt. Concreet leggen we op voorhand al de meeste onderwerpen en moderatoren vast, en laten we een klein beetje speelruimte voor ingevingen van het moment.

Het leuke aan deze aanpak is dat niemand, behalve de moderatoren, gebonden is aan zijn groep. Vind je tijdens de workshop dat je niets meer bij te leren hebt of zelf geen bijdrage meer kunt leveren, dan wandel je gewoon naar een andere workshop die je interessanter voor je vindt.

Het klonk goed, de voorgestelde onderwerpen waren interessant en daarom heb ik me uiteindelijk toch ingeschreven. En omdat het op de Facebookgroep van GentVertaalt zo aangenaam en gezellig vertoeven is, dat het met deze mensen in het echt gewoon niet mis kon gaan.

Unconference GentVertaalt

Het werd wat het beloofde te worden: een ontspannen en leerrijke dag, in het aangename gezelschap van een veertigtal collega’s die je anders niet of alleen online zou leren kennen. Unconference, nooit vergeet ik nog wat het is, of wat het op zijn minst zou moeten zijn. Wanneer is de volgende?

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

  1. Bedankt voor je aanwezigheid en je actieve deelname, Miet! En ook voor de prachtige foto’s en dit verslag 🙂

  2. Dus eigenlijk een soor BarCamp voor vertalers? Mooi dat dit concept wordt overgenomen!

Reageren is niet mogelijk