Familienamen

Familienamen bevatten meer informatie dan op het eerste zicht lijkt. Als je de betekenis van je naam achterhaalt, ontdek je mogelijk een stukje familiegeschiedenis. Aan sommige familienamen kan je bovendien zien waar ze ongeveer ontstaan zijn. En sommige families zijn zo honkvast dat je op een kaart vaak meteen kunt zien waar de ‘stamfamilie‘ ooit moet hebben gewoond.

Bronnen over familienamen

Wil je meer weten over familienamen in het algemeen? Hier leg ik enkele basisbegrippen uit (patroniem, herkomstnaam, …). De belangrijkste boeken en websites over familienamen zijn:

Nog vragen, of op zoek naar een handig overzicht? In deze presentatie (slides + uitleg in pdf) vertel ik het verhaal van onze familienamen. Wil je me dat verhaal zelf horen vertellen? Neem dan contact op via het formulier. Als ik de lijst op tijd krijg, leg ik ook de namen van alle aanwezigen uit.

Wil je meer weten over de herkomst van je eigen familienaam? Als je je naam invult in het zoekvak helemaal rechts bovenaan, weet je meteen of je naam al in de lijst verklaarde namen zit en krijg je meteen ook de betekenis te zien. Zit je naam er nog niet tussen? Neem dan contact op via het formulier.

Verklaarde namen

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.